piątek, 25 października 2013

Penne carbonara... with Love :)

Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc jak mogłabym nie dodać jakiegoś przepisu z makaronem w roli głównej. Nieprzypadkowo trafiło akurat na sos carbonara, ponieważ jest to ukochany sos mojego ukochanego :) Z resztą, moja siostra też je uwielbia, więc nie da się ukryć, że niezależnie od tego dla kogo bym zrobiła to danie, to zawsze będzie with Love.


Penne carbonara

Składniki:
(na dwie porcje)
250 g makaronu penne (można zastąpić spaghetti lub tagliatelle)
kilka plasterków wędzonego boczku (ok 100 g)
3 żółtka
ok 150 ml śmietany 30% tłuszczu
garść startego parmezanu
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Boczek pokroić w większą kostkę. Żółtka, śmietanę i ponad połowę parmezanu wymieszać razem, dodać pieprz. Makaron ugotować al dente. Na suchej patelni podsmażyć boczek i wytopić tłuszcz. Dorzucić makaron. Wyłączyć gaz, a następnie dodać mieszankę żółtek, śmietany i parmezanu, dokładnie wymieszać. Nałożyć i posypać pozostałym parmezanem, ja również posypałam bazylią. Wesołego Dnia Makaronu! :)



Światowy Dzień Makaronu 2013 - 25 października