wtorek, 29 maja 2012

Krem brokułowo-szparagowy

Lubię zupy kremy. Są sycące i nie trzeba się specjalnie męczyć, żeby je zrobić.
W dodatku można dać upust swojej fantazji i dodać do niej wszystko, na co się ma ochotę. Ta wyszła całkiem niezła. Zielona z wyczuwalnym smakiem brokułów
i szparagów oraz z dodatkiem aromatycznej gałki muszkatołowej. Polecam!


Krem brokułowo-szparagowy


Składniki:
Na bulion:
1,5 litr wody
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
1/3 pora
1/2 małej cebuli
2 skrzydełka kurczaka
1/2 łyżki przyprawy warzywnej (u mnie Vegeta Natur)
1/2 listka laurowego
Dodatkowo:
1-2 ząbki czosnku
1 brokuł
1/2 pęczka szparagów
sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Bulion gotować na małym ogniu z dodatkiem czosnku i oderwanych twardych końców szparagów przez ok. godzinę. Brokuła podzielić na różyczki, a szparagi pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Odcedzić bulion, zostawiając tylko czosnek
i cebulkę, następnie dodać do niego brokuła i szparagi (bez główek).
Gotować 7 min, dorzucić główki szparagów i gotować jeszcze 3-4 minuty.
Następnie wyjąć szparagowe główki i zostawić do dekoracji. Wyłączyć gaz
i odstawić zupę, aby lekko przestygła. Gdy zupa nie jest już zbyt gorąca zmiksować na gładki krem za pomocą blendera. Ponownie pogrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do talerzy, ozdobić główkami szparagów i/lub śmietaną. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, albo po prostu z pieczywem. Smacznego!

Dodatkowe sugestie:
Zamiast gotować bulion samodzielnie można użyć gotowej kostki rosołowej. Polecam kupić ekologiczny bulion warzywny lub drobiowy. Jest trochę droższy
od zwykłego, ale nie zawiera glutaminianu sodu i jest o wiele smaczniejszy.

1 komentarz:

  1. Jeśli chodzi o zupy to ja też zdecydowanie lubię te kremowe. Apetyczna zieleń

    OdpowiedzUsuń