Bardzo łatwa i szybka sałatka. Składa się tylko z dwóch składników i sosu,
który można wykorzystać to wielu innych rzeczy. U nas taki sos
jogurtowo-czosnkowy pojawia się bardzo często jako dressing do różnych
sałatek lub po prostu jako dodatek do obiadu. Do tej sałatki wystarczy ugotować brokuła i kupić kostkę fety. Pomysł na obiad lub kolację, gdy nie mamy
zbyt wiele czasu.
sałatek lub po prostu jako dodatek do obiadu. Do tej sałatki wystarczy ugotować brokuła i kupić kostkę fety. Pomysł na obiad lub kolację, gdy nie mamy
zbyt wiele czasu.
Składniki:
1 średniej wielkości brokuł,
½ kostki fety
jogurt naturalny
1-2 ząbki czosnku (lub więcej wg upodobań)
sól, pieprz, suszona bazylia
Przygotowanie:
Brokuły podzielone na różyczki ugotować al dente (ok 3-4 min we wrzątku), ostudzić. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i bazylią. Fetę pokrojoną w kostkę wymieszać z brokułem i sosem.
Sosu pewnie będzie za dużo, ale resztę można schować do lodówki i wykorzystać później, np. do innej sałatki lub do obiadu. Smacznego!
Sosu pewnie będzie za dużo, ale resztę można schować do lodówki i wykorzystać później, np. do innej sałatki lub do obiadu. Smacznego!
Pyszne połączenie, warto wypróbować ser typu Bałkańskiego z Lidla, ma trochę delikatniejszy smak, u mnie super się sprawdza do sałatek.
OdpowiedzUsuńNiestety nie miałam okazji spróbować, ale skoro polecasz to kupię będąc w Lidlu i sprawdzę;)
OdpowiedzUsuńmożna dodać prażony słonecznik wówczas sałatka z brokułami staje się jeszcze bardziej smaczniejsza :)
OdpowiedzUsuńJasne! Jak to w sałatkach, zawsze można coś dodać :)
OdpowiedzUsuńJadłam, jadłam - super :-)
OdpowiedzUsuń