Oj tak dawno mnie tu nie było... Nie będę się tłumaczyć, ale postaram się być nieco bardziej regularna :)
Tymczasem zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną. Przepis dość długo czekał na opublikowanie, ale w końcu się doczekał.
Zapiekanka jest łatwa w wykonaniu i niedroga. Sos beszamelowy dodaje jej wykwintności, ale możecie z niego zrezygnować lub zastąpić zwykłą śmietaną.
Jak zwykle, pełna dowolność! Zapraszam!
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z sosem beszamelowym
Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki lub z szynki
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
około 1/2 kg ziemniaków (z tych, które zostały zrobiliśmy chipsy :) )
5 łyżek koncentratu pomidorowego
słodka papryka
suszony majeranek i cząber
odrobina świeżego tymianku i rozmarynu
pieprz
oliwa z oliwek
1/2 kostki bulionowej warzywnej Bio
1/2 szklanki gorącej wody
około 1 szklanka startego sera zółtego
2 łyżki bułki tartej
na sos beszamelowy:
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
mleko (do odpowiedniej konsystencji, u mnie około 1,5 szklanki)
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Mięso podsmażyć na patelni, przyprawić słodką papryką. Dorzucić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić cebulę, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Kostkę bulionową rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i dodać do mięsa z cebulą. Przyprawić ziołami i dusić jeszcze przez chwilę. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać mąkę. Następnie stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (dość gęstej). W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, a na to mięso. Posypać całość żółtym serem i ułożyć następną warstwę ziemniaków, mięsa i sera. Jako ostatnią warstwę ułożyć ziemniaki i polać sosem beszamelowym. Całość posypać resztą startego sera i bułką tartą. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 1 godzinę.
Dodatkowe sugestie:
Gdy po ułożeniu wszystkich warstw zapiekanki okaże się, że mamy za dużo ziemniaków można z nich zrobić chipsy. W tym celu smażymy ziemniaczane krążki na głębokim tłuszczu lub pieczemy w piekarniku w wysokiej temperaturze. Przyprawiamy solą, słodką papryką, chilli lub ziołami.
...uwielbiam połączenie ziemniaka z sosem beszamelowym :)... b. często robię <3
OdpowiedzUsuń