niedziela, 3 czerwca 2012

Schab pieczony z warzywami

Świetna pieczeń na rodzinny obiad. Tak naprawdę to danie samo w sobie,
bo przy dużej ilości warzyw nie trzeba żadnych innych dodatków. Jednak z racji sezonu i dużej liczby osób do wykarmienia my ugotowaliśmy również młode ziemniaczki. Jak to z rodzinnymi obiadami bywa, trzeba poświęcić trochę czasu
na przygotowanie, ale dużym plusem pieczonych potraw jest to, że robią się praktycznie same. Wystarczy natrzeć mięso przyprawami, pokroić warzywa i wstawić do piekarnika. Jeszcze tylko trochę cierpliwości i gotowe.
Ziołowy schab pieczony z warzywami

Składniki:
schab środkowy bez kości (u mnie ponad 2 kg ze względu na dużą liczbę osób)
przyprawy do schabu (w dużych ilościach, proporcje wg uznania): majeranek, bazylia, oregano, cząber, tymianek, słodka papryka, pieprz
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2-3 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
ew. 2-3 łyżki masła.
warzywa:
1 brokuł
1 średnia cukinia
2 małe marchewki
2 papryki (u mnie czerwona)
3 cebule
1 por (biała i jasnozielona część)
garść fasolki szparagowej (u mnie żółta)
4 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
przyprawa typu Vegeta/Warzywko (najlepiej taka bez glutaminianu sodu)

Przygotowanie:
Schab dokładnie natrzeć przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
oraz oliwą z oliwek (dodajemy ją alby w połączeniu z przyprawami powstało coś w rodzaju pasty). Tak przygotowane mięso powinno poleżeć kilka godzin w lodówce
(u mnie leżało całą noc). Warzywa pokroić na kawałki podobnej wielkości
i przyprawić Vegetą (tylko papryczkę chilli pozostawić w całości). Schab szybko przysmażyć na mocno rozgrzanej patelni, po minucie z każdej strony. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na nich położyć mięso. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Po ok. godzinie pieczenia polać mięso miodem i octem balsamicznym,
można też dodać masło. Piec jeszcze 40 minut, a gdy będzie gotowe wyjąć mięso na ok. 10 min, aby odpoczęło. Pokroić na plastry i podawać z upieczonymi warzywami oraz powstałym w trakcie pieczenia sosem. Jeść i cieszyć się rodzinną atmosferą.
Dodatkowe sugestie:
Gdy upieczemy za dużo i zostanie nam schab z obiadu, nie ma się czym przejmować, ponieważ na zimno będzie świetny na kanapki.
Nie panikujcie, gdy wierzch schabu mocno się przyrumieni, bo będzie to spowodowane karmelizacją miodu, w dodatku taka chrupiąca skórka jest przepyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz