piątek, 8 czerwca 2012

Omlet porowo-ziemniaczany

Pewnie ktoś mógłby to nazwać tortillą albo frittatą, jednak nazwa jest tu nieistotna.
To pomysł na wykorzystanie ziemniaków zalegających z obiadu lub
po prostu na pyszne i pożywne śniadanie. Na pewno da wam dużo energii
na najbliższe kilka godzin. Można też zjeść na zimno jako przekąskę lub nawet podać jako przystawkę. Zdecydujcie sami.
Omlet porowo-ziemniaczany

Składniki:
2 jajka
1 łyżka mleka
2 młode pory
3-4 ugotowane ziemniaczki (u mnie młode, w mundurkach)
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek
kilka plastrów żółtego sera lub garść startego
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pory pokroić w krążki i podsmażyć na patelni z oliwą. Jajka rozbełtać widelcem
z mlekiem i przyprawami. Dodać posiekany szczypiorek. Ziemniaki pokroić w kostkę
i dodać do porów. Zalać wszystko mieszaniną jajek i mleka, następnie zmniejszyć ogień i przykryć. Gdy po około 5-7 minutach wierzch omleta będzie ścięty posypać serem. Wstawić całą patelnię pod rozgrzany grill w piekarniku na ok 3 minuty,
aby ser się rozpuścił i lekko przypiekł. Pokroić na części jak pizze. Podawać
z ketchupem lub ulubionym sosem.
Dodatkowe sugestie:
Dla mięsożerców polecam dodać zrumieniony boczek, będzie się świetnie komponował.

1 komentarz: