sobota, 30 czerwca 2012

Sałatka z truskawkami, camembertem i miodowo-balsamicznym dressingiem

Jest to sałatka, którą przyrządziłam na imprezę do znajomych, u których zawsze
jest pyszne jedzenie, dlatego również musiałam się postarać. Lekkie, słodko-kwaśne truskawki połączone z delikatnym camembertem, a do tego pyszny słodki dressing
i chrupiące orzechy. Według mnie strzał w dziesiątkę. Na imprezie sałatka rozeszła się dość szybko i usłyszałam niejedną pochwałę, więc chyba mi się udało.
Polecam wypróbować to połączenie smaków, nawet jak nie jesteście przekonani
do jedzenia truskawek w wersji wytrawnej.
Sałatka z truskawkami i camembertem oraz miodowo-balsamicznym dressingiem

Składniki:
dowolna sałata lub mieszanka sałat (u mnie lodowa)
2 sery camembert
1 szklanka truskawek
garść orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Oliwę, miód, ocet i przyprawy wymieszać dokładnie, aby powstała gładka emulsja. Sałatę pokroić lub porwać, truskawki umyć i pokroić na połówki, camemberta pokroić w kostkę. Połączyć składniki, dorzucić orzechy i wymieszać z dressingiem. Podawać.
Dodatkowe sugestie:
Zamiast sałaty polecam użyć liści szpinaku (ja akurat ich nie miałam), będą świetnie współgrać z truskawkami i serem. Orzechy można podprażyć przed dodaniem
do sałatki.
Truskawki 2012

6 komentarzy:

  1. truskawki wytrawnie -mmm na pewno wykorzystam ten przepis póki jeszcze są truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie! Narobiłaś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie odważne. ja się boję robić takie sałatki, że mi jednak nie zasmakuje, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię identyczną :) taki sam dresing daje do greckiej do której winogrona dorzucam różowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! A już zaczyna się sezon na truskawki - nie mogę się doczekać aż znów ją zrobię :)

      Usuń