sobota, 2 czerwca 2012

Pieczona cykoria

Jedliście kiedyś pieczoną cykorię? W ogóle lubicie cykorię? Nawet jak nie,
to obiecuję, że polubicie. Pieczona jest wspaniała, delikatna i słodziutka,
bez typowego dla cykorii gorzkiego posmaku. Ja zjadłam na kolację w towarzystwie innych pieczonych warzyw - papryki i pieczarek. Naprawdę polecam!

Jeżeli chodzi o przepis, to nie ma się co rozpisywać. Z cykorii oberwać zewnętrzne liście i przeciąć wzdłuż na pół. Polać oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem.
Nic więcej. Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut (gdy za bardzo się przypieka należy zmniejszyć temperaturę). Można tak przygotować dowolne warzywa. Szczególnie polecam paprykę, pora, cebulę czy cukinię.





5 komentarzy:

  1. lubię cykorię, w tej wersji pewnie też mi posmakuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna alternatywa. Zawsze zagryzałam cykorie z jakimiś dressingami a tu pieczona wersja. Super :-) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie wypróbujcie, na pewno posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować w takiej postaci :) !

    OdpowiedzUsuń