to obiecuję, że polubicie. Pieczona jest wspaniała, delikatna i słodziutka,
bez typowego dla cykorii gorzkiego posmaku. Ja zjadłam na kolację w towarzystwie innych pieczonych warzyw - papryki i pieczarek. Naprawdę polecam!
Jeżeli chodzi o przepis, to nie ma się co rozpisywać. Z cykorii oberwać zewnętrzne liście i przeciąć wzdłuż na pół. Polać oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem.
Nic więcej. Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut (gdy za bardzo się przypieka należy zmniejszyć temperaturę). Można tak przygotować dowolne warzywa. Szczególnie polecam paprykę, pora, cebulę czy cukinię.
lubię cykorię, w tej wersji pewnie też mi posmakuje!:)
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa. Zawsze zagryzałam cykorie z jakimiś dressingami a tu pieczona wersja. Super :-) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbujcie, na pewno posmakuje :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować w takiej postaci :) !
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto :)
UsuńCiekawe jak smakuje.
OdpowiedzUsuń