do blendera i zalać mlekiem, ale można też dać upust fantazji i poszaleć.
Moja dzisiejsza propozycja jest gdzieś po środku. Najważniejszą cechą tego koktajlu jest to, że jest bardzo zdrowy i pożywny. Zrobiony na mleku sojowym ma stosunkowo dużo białka, za to dodatek siemienia lnianego dobrze wpływa na układ pokarmowy oraz dostarcza dobre tłuszcze - podobno olej lniany to najzdrowszy tłuszcz znany człowiekowi. Do tego mielone migdały, które mają bardzo dużo witaminy E i błonnika. Warto też dodać, że koktajl przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Czego chcieć więcej? Do dzieła!
Koktajl sojowo-truskawkowy
Składniki:
(na dwie porcje)
1,5 szklanki mleka sojowego
1 szklanka truskawek
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki mielonych migdałów
płatki migdałów lub plasterki truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
Nie ma co pisać - wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy. Przelewamy do szklanek, dekorujemy, podajemy i pijemy. Easy!
Inny przepis na mój koktajl z użyciem truskawek znajdziecie tutaj.
mmm... pychota :)
OdpowiedzUsuń