po przygotowaniu, na ciepło, z ciągnącym się serem lub poczekać aż wystygnie
i przekąsić na zimno. Można też przygotować wieczorem, a rano odgrzać
na śniadanie. Moja wersja z brokułami i szynką jest tylko jedną z propozycji,
możecie dodać wszystko, na co macie ochotę np. paprykę, cebulę czy suszone pomidory. Smacznego!
Zapiekanka brokułowa
Składniki:
średniej
wielkości brokuł
kilka plasterków
ulubionej szynku lub boczku
kulka mozzarelli
4 jajka
3 łyżki mleka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz,
suszona bazylia
oliwa lub masło
do posmarowania formy
ew. bułka tarta
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i obgotować
ok 2-3 min we wrzącej osolonej wodzie.
W tym czasie wędlinę pokroić i podsmażyć na małej ilości oliwy (gdy używamy boczku można na suchej patelni). Jajka wbić do miski, dodać mleko i wymieszać widelcem. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mozzarellę posiekać jak najdrobniej i wrzucić do masy jajeczno-mlecznej. Naczynie żaroodporne natłuścić i ewentualnie posypać bułką tartą. Ułożyć w nim brokuły, posypać zrumienioną wędliną, zalać masą z jajek i sera. Piec ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.
W tym czasie wędlinę pokroić i podsmażyć na małej ilości oliwy (gdy używamy boczku można na suchej patelni). Jajka wbić do miski, dodać mleko i wymieszać widelcem. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mozzarellę posiekać jak najdrobniej i wrzucić do masy jajeczno-mlecznej. Naczynie żaroodporne natłuścić i ewentualnie posypać bułką tartą. Ułożyć w nim brokuły, posypać zrumienioną wędliną, zalać masą z jajek i sera. Piec ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.
tego mi dzisiaj trzeba :)
OdpowiedzUsuńfajne :) spróbuję :)
OdpowiedzUsuńOczywiście polecam :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre! ale musiałam włożyć na dłużej do piekarnika, bo się nie upiekło w 15 min. No i nastepnym razem zrobię w podwójnej ilości :D
OdpowiedzUsuńBardzo często to zależy od piekarnika, w moim akurat szybko się wszystko piecze. Oczywiście należy dostosowywać przepisy do swojego sprzętu, tak samo jak i do swoich upodobań :) Pozdrawiam:)
Usuńrewelacja .... pyszna zapiekanka , polecam na takie zimne dni ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne! Porcja co prawda tak dla dwóch, może trzech osób, ale zawsze można zrobić podwójnie. :) Również zapiekała trochę dłużej.
OdpowiedzUsuń