czwartek, 21 czerwca 2012

Zapiekanka z brokułami

Są takie dania, które lepiej smakują na drugi dzień, są też takie, które po prostu smakują równie dobrze. To jest właśnie taka potrawa. Można jeść ją od razu
po przygotowaniu, na ciepło, z ciągnącym się serem lub poczekać aż wystygnie
i przekąsić na zimno. Można też przygotować wieczorem, a rano odgrzać
na śniadanie. Moja wersja z brokułami i szynką jest tylko jedną z propozycji,
możecie dodać wszystko, na co macie ochotę np. paprykę, cebulę czy suszone pomidory. Smacznego!


Zapiekanka brokułowa

Składniki:
średniej wielkości brokuł
kilka plasterków ulubionej szynku lub boczku
kulka mozzarelli
4 jajka
3 łyżki mleka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, suszona bazylia
oliwa lub masło do posmarowania formy
ew. bułka tarta

Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i obgotować ok 2-3 min we wrzącej osolonej wodzie.
W tym czasie wędlinę pokroić i podsmażyć na małej ilości oliwy (gdy używamy boczku można na suchej patelni). Jajka wbić do miski, dodać mleko i wymieszać widelcem. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mozzarellę posiekać jak najdrobniej i wrzucić do masy jajeczno-mlecznej. Naczynie żaroodporne natłuścić i ewentualnie posypać bułką tartą. Ułożyć w nim brokuły, posypać zrumienioną wędliną, zalać masą z jajek i sera. Piec ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.

7 komentarzy:

  1. fajne :) spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre! ale musiałam włożyć na dłużej do piekarnika, bo się nie upiekło w 15 min. No i nastepnym razem zrobię w podwójnej ilości :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo często to zależy od piekarnika, w moim akurat szybko się wszystko piecze. Oczywiście należy dostosowywać przepisy do swojego sprzętu, tak samo jak i do swoich upodobań :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. rewelacja .... pyszna zapiekanka , polecam na takie zimne dni ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Porcja co prawda tak dla dwóch, może trzech osób, ale zawsze można zrobić podwójnie. :) Również zapiekała trochę dłużej.

    OdpowiedzUsuń