Co by dziś zjeść na obiad? Może makaron? Tak, to było to, na co miałam ochotę! Natomiast wcale nie miałam ochoty iść do sklepu. Stwierdziłam więc, że zrobię sos
do spaghetti z tego, co mam w domu. I tak właśnie powstało to danie, które okazało się niezwykle smaczne. Lubię takie udane improwizacje!
Spaghetti z warzywami
Składniki:
(u mnie 2-3 porcje, zależy od ilości makaronu)
Makaron spaghetti (po ok. 100 g suchego na osobę)
1 cykoria
1 cebulka dymka
2 młode marchewki (lub jedna stara)
1/2 papryczki pepperoni (lub chilli - jest bardziej ostre)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
ok. 3 łyżki wody
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotować o 1 minute krócej niż radzi producent, następnie przepłukać
go zimną wodą i odstawić. Warzywa pokroić - cebulę w piórka, cykorię w paski, marchewkę i papryczkę w drobną kostkę. Wrzucić na patelnie i podsmażyć.
Po paru minutach dodać ocet balsamiczny i miód, poczekać aż się lekko skarmelizują. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i wodę. Gdy warzywa
się podduszą wrzucić na patelnię ugotowany makaron, przemieszać aby się podgrzał. Gotowe.
Dodatkowe sugestie:
Ja dodałam do tego makaronu opieczoną paprykę pokrojoną w paski. Włożyłam całą paprykę pod rozgrzany grill piekarnika na około 15-20 minut (skórka ma być czarna). Następnie poczekałam aż przestygnie, zdjęłam skórkę i pokroiłam w paseczki.
Coś wspaniałego!
improwizacja dobra rzecz:)
OdpowiedzUsuńlubię kluchy :P Spagetti z pieczoną papryką musi być boskie
OdpowiedzUsuńlubię takie improwizacje, a makaron to bardzo wdzięczna baza :)
OdpowiedzUsuń