sobota, 16 czerwca 2012

Łosoś w ziołach

O tak, uwielbiam łososia! Mogłabym go jeść codziennie w stu różnych wersjach. Jednak nie da się ukryć, że najczęściej jem zwykły filet pieczony w piekarniku.
Danie, które dziś mam wam do zaproponowania, to właśnie moja ulubiona wersja, najczęściej spotykana w moim domu. Zazwyczaj podaję takiego łososia z gotowanymi na parze warzywami np. fasolką szparagową lub brokułami. Można też podać z ryżem czy frytkami, ale tak na prawdę sam łosoś jest tak pyszny, że można go jeść samego. Zgadzacie się ze mną?
Pieczony łosoś w ziołach

Składniki:
(na dwie porcje)
2 filety z łososia (u mnie ze skórą, ale mogą być bez)
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, majeranek. ew. sól (nie jest konieczna)

Przygotowanie:
Łososia przyprawić i zalać oliwą oraz sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki
na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Łososia ułożyć na papierze do pieczenia skórą do dołu i wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę
do 180 stopni. Piec około 20-25 minut. Gotowe!

3 komentarze:

  1. Absolutnie się z tobą zgadzam ;) też kocham łososia i uwielbiam wypróbowywać nowe potrawy z nim w roli głównej, a jednak jego niesamowity smak sprawia, że nawet solo smakuje wyśmienicie. Klasa sama w sobie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z Wami,bo łososiowe mięsko jest niesamowite! piękne zdjęcia, mięsko takie że aż ślinka leci!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ! Ja rowniez uwielbiam lososia.
    Dzieki za udzial w akcji.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń