sobota, 14 lipca 2012

Kasza jaglana z pesto i warzywami

Kasza jaglana nie jest bardzo popularna w Polsce. Jeżeli już ktoś ją przyrządza
to zazwyczaj na słodko. Ja jednak postanowiłam zrobić ją w wersji wytrawnej.
U mnie był to posiłek do pracy, ale uważam, że będzie to świetny dodatek
do obiadu, np. do pieczonego mięsa. Sama kasza jaglana nie ma zbyt wyrazistego smaku, jednak za sprawą aromatycznych dodatków wyszła bardzo smaczna. Koniecznie wypróbujcie jaglankę w takiej formie, nie pożałujecie.
Kasza jaglana z pesto i warzywami
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
1 cebulka dymka
4 suszone pomidory w oliwie
3 łyżki zielonego pesto z bazylii
3 ząbki czosnku
szczypta płatków chilli
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Kaszę wrzucić na osolony wrzątek i gotować 17-20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Paprykę, cebulę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa. Gdy się lekko podsmażą dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucić ugotowaną kaszę, dodać pesto i przyprawy. Gotowe.

Dodatkowe sugestie:
Jeżeli nie masz lub nie lubisz kaszy jaglanej, możesz z powodzeniem w ten sposób przygotować inną kaszę lub kus kus, a także ryż.

7 komentarzy:

  1. ale ładnie wygląda :) użyłaś jakiejś specjalnej foremki?

    OdpowiedzUsuń
  2. jako foremki użyłam filiżanki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W końcu wypróbowałam - bardzo smaczne! :) Idealne na posiłek do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można to ugotować i zjeść dopiero następnego dnia? Może leżeć w lodówce przez dobę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Sama tak robiłam i zabierałam na drugi dzień do pracy :)

      Usuń