wtorek, 17 lipca 2012

Jajka sadzone na szpinaku

Kolejna wariacja na temat jajek sadzonych. Tym razem na zielono. Jak już wiecie, bardzo lubię jajka sadzone, a co więcej, bardzo lubię szpinak. Czemu więc ich nie połączyć? Uważam, że szpinak i jajka świetnie do siebie pasują. Do tego dodatek świeżego pomidora i mamy śniadanie idealne. Zapraszam!

Jajka sadzone na szpinaku
Składniki:
2 jajka
ok. 200 g mrożonego szpinaku (lepiej dać świeży, ja akurat nie miałam)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pesto z bazylii
ulubione suszone zioła (u mnie oregano i majeranek)
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej szpinak (mrożony wrzucam
od razu na patelnię i na niej rozmrażam). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
i przyprawy. Wbić jajka i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem. Zdjąć z patelni gdy będą tak ścięte, jak lubimy. Podawać z pomidorami, posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Inny pomysł na jajka sadzone znajdziesz tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz