wtorek, 18 czerwca 2013

Hummus

W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na hummus. Ten poniższy poznałam będąc na warsztatach u egipskiego taty Fatimy prowadzącej Piekiernik. Robiliśmy wtedy również inne potrawy kuchni arabskiej np. falafel, który bardzo mi smakował, ale nie miałam okazji powtórzyć go w domu.

Mój przepis na hummus, jak to zwykle bywa z pastami, jest niezwykle prosty - wystarczy wrzucić wszystko do blendera. Jedyną trudnością jest kupienie pasty tahin. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, co prawda jest dosyć droga, ale naprawdę warto, ponieważ jest pyszna! I można z niej zrobić chałwowe ciasteczka ;)

Hummus

Składniki:
puszka ciecierzycy
3 łyżki pasty tahin (tahini)
2-3 ząbki czosnku
ok 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub więcej
małe opakowanie jogurtu naturalnego (180 g, może być jogurt grecki)
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Hummus zaraz po zrobieniu powinien być dość rzadki, a gdy będziemy go przechowywać w lodówce zgęstnieje (o wiele lepiej też smakuje następnego dnia). Podawać z pieczywem lub warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz