Sezon szparagowy już się kończy, ale jak ostał się jeszcze jakiś pęczek, to mam dla Was fajny przepis. Szybki i prosty makaron zainspirowany klasyczną carbonarą jednak ze szparagami w roli głównej. Zapraszam!
Szparagowa carbonara
Składniki:
(na dwie porcje)
kilka zielonych szparagów (użyłam prawie cały pęczek)
ok 250 g makaronu (u mnie razowe świderki, ale lepiej sprawdzi się spaghetti lub tagliatelle)
2 żółtka
ok 100 ml śmietany 30%
garść startego parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
kilka listów świeżej bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Szparagi opłukać, odłamać końce i pokroić pod kątem na około 3-centymetrowe kawałki. W garnku zagotować wodę w solą i odrobiną cukru. Wrzucić szparagi bez główek i gotować około 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucić główki szparagów i gotować jeszcze 4 minuty. W miseczce rozbełtać żółtka, dodać śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i parmezan. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić szparagi. Dodać makaron i poczekać aż wszystko dobrze się ogrzeję. Gdy makaron ze szparagami będzie mocno ciepły wyłączyć gaz i dodać śmietanę z żółtkami. Dokładnie wymieszać. Można udekorować świeżą bazylią i dodatkowym parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz