sobota, 19 maja 2012

Spaghetti ze szparagami i szpinakiem

Podobno nie powinno się gotować na głodnego. A jednak mi najlepsze potrawy wychodzą, gdy jestem bardzo głodna i nie mam czasu zastanowić się nad obiadem. To spaghetti właśnie tak powstało. Szybkie, proste i smaczne danie obiadowe.

Spaghetti ze szparagami i szpinakiem

Składniki:
100g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
garść świeżego szpinaku lub odpowiednio więcej mrożonego
5-6 zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
łyżka serka mascarpone
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Szparagom odłamać końce, a resztę pokroić
na ok. 3-centymetrowe kawałki. Następnie obgotować szparagi przez 2-3 minuty we wrzątku (główki dorzucić po minucie). Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozgnieciony lub posiekany czosnek oraz szpinak. Po chwili smażenia dodać obgotowane szparagi i serek mascarpone. Przyprawić do smaku. Dodać makaron, wymieszać. Podawać. Można posypać tartym parmezanem.

Sugestie:
Serek mascarpone można z powodzeniem zastąpić philadelphią.
Ewentualnie można dodać po prostu śmietany
Szparagi na stół

2 komentarze: