na tyle dobrze, że gdy zaczęłam próbować to nie mogłam oderwać się od patelni.
Do tego dania nie trzeba dużo skomplikowanych produktów i jest łatwe w przygotowaniu. Jedynym problemem mogą być przyprawy, najważniejsza jest garam masala, jednak inna typowo indyjska mieszanka również się sprawdzi.
Indyjski kurczak w sosie jogurtowym
Składniki:
podwójna pierś z
kurczaka
szklanka jogurtu
naturalnego
1 dość duża
cebula
ok 2/3 szklanki
zielonego groszku (ja użyłam z puszki, ale nawet lepszy będzie
świeży lub mrożony)
4 duże ząbki
czosnku
1-2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
olej lub oliwa do
smażenia
przyprawy:
sól do smaku
po ok ½ łyżeczki:
gałki muszkatołowej, chilli w proszku (można dać więcej jak ktoś
lubi ostre), mielonego imbiru
po ok. 2 łyżeczki:
kurkumy, słodkiej papryki i garam masala
mała szczypta
cynamonu
Przygotowanie:
Jogurt wlej do
miski i dodaj do niego dwa rozgniecione ząbki czosnku oraz
przyprawy. Wymieszaj i zamarynuj w tym pokrojoną w kostkę pierś
kurczaka.
Mięso powinno się marynować co najmniej 2 godziny w lodówce (najlepiej 4-5 godzin). Cebulę i pozostałe dwa ząbki czosnku drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj kurczaka
wraz z jogurtem, w którym się marynował. Zwiększ ogień i mieszaj zawartość patelni do momentu gdy mięso kurczaka będzie ścięte. Gdyby jogurt za bardzo odparował można dodać trochę wody. Gdy nie widać już surowego kurczaka należy dodać koncentrat pomidorowy. Po chwili najlepiej spróbować powstałego sosu
i zdecydować czy nie trzeba bardziej przyprawić. Na sam koniec dorzuć groszek
i poczekaj aż się podgrzeje. Podawaj z ulubionym ryżem (u mnie brązowy).
Mięso powinno się marynować co najmniej 2 godziny w lodówce (najlepiej 4-5 godzin). Cebulę i pozostałe dwa ząbki czosnku drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj kurczaka
wraz z jogurtem, w którym się marynował. Zwiększ ogień i mieszaj zawartość patelni do momentu gdy mięso kurczaka będzie ścięte. Gdyby jogurt za bardzo odparował można dodać trochę wody. Gdy nie widać już surowego kurczaka należy dodać koncentrat pomidorowy. Po chwili najlepiej spróbować powstałego sosu
i zdecydować czy nie trzeba bardziej przyprawić. Na sam koniec dorzuć groszek
i poczekaj aż się podgrzeje. Podawaj z ulubionym ryżem (u mnie brązowy).
Osobiście obawiałam się, że jogurt się zważy na patelni, jednak ku mojemu zaskoczeniu to się nie stało. Powstał z niego natomiast pyszny i aromatyczny sos. Polecam spróbować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz