czwartek, 17 maja 2012

Cooking with Sister, czyli wieczorne wypieki

Przedstawiam ciasteczka, które powstały wczorajszego wieczoru z pomocą mojej siostry. Pyszne i bardzo zdrowe. Są właściwie dietetyczne, ponieważ pieczone bez dodatku tłuszczu, a nawet bez cukru. Polecam na wieczorną przekąskę,
gdy nie możemy wytrzymać bez czegoś słodkiego, a także na śniadanie do kawy. Można zabrać do pracy i poczęstować znajomych albo zjeść samemu. Enjoy!

 
Bananowe ciasteczka owsiane

Składniki:
3 dojrzałe banany
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka otrębów owsianych lub pszennych (u mnie pół na pół)
1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie migdały, włoskie i laskowe)
1/2 szklanki rodzynek
1 jajko
2 łyżki miodu
2 łyżki dżemu jagodowego (może być inny)
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Banany rozgnieść i wymieszać z płatkami oraz otrębami. Orzechy posiekać lub lekko zmielić i dodać do płatków wraz z rodzynkami. Dodać jajko, kakao,
dżem i miód. Dokładnie wymieszać. Ciasteczka formować łyżką lub rękami.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180 st. C.

Przekąski na SESJĘ

Migdały na słodko i wytrawnie!

5 komentarzy:

  1. oooo tak, czegoś takiego będę potrzebować przez najbliższy bardzo obfity w naukę miesiąc : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo, pysznie i pożywnie. Na naukę w sam raz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Siostry to fajny wynalazek, zwłaszcza kiedy inspirują do fajnych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń