niedziela, 21 lipca 2013

Domowe masło orzechowe

Na szybkie śniadanie nie ma nic lepszego niż kanapka z pełnoziarnistego chleba z masłem orzechowym i odrobiną ulubionego dżemu. Natomiast, gdy mamy więcej czasu, polecam naleśniki z masłem orzechowym, bananami i cynamonem... mmm...

Masło orzechowe to jeden z moich ulubionych smaków świata (zaraz obok czekolady i bananów ;) ). Niektórzy uważają, że jest mdłe albo po prostu za nim nie przepadają, a ja je kocham. Jeżeli Wy też lubicie, koniecznie spróbujcie zrobić je sami. To naprawdę proste, a efekt jest powalający.
Domowe masło orzechowe

Składniki:
380 g orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych)
5-6 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2-3 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
1/2 łyżeczki soli (można dać więcej)

Przygotowanie:
Orzechy wsypać do blendera i dodać olej. Miksować aż masa będzie w miarę gładka. Warto przerywać co chwilę, aby blender się nie przegrzał. Posolić i posłodzić do smaku. Zmiksować ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy masło wyjdzie za gęste, można dodać więcej oleju. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepis stary, jak świat, a nadal smaczny. Robię trochę prostszą wersję masła w kostkach, orzechów i cukru pudru. Smak - nadal genialny. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eliasz, właściwie nawet ciężko to nazwać przepisem, bo wystarczy wrzucić 3-4 składniki do blendera. Jednak jak sam napisałeś, smak genialny :) Pozdrawiam!

      Usuń