Już od dawna zbieram się do opisania warsztatów kulinarnych, na których byłam jakiś czas temu. Przepisy będą się pojawiały w kolejnych postach, a tym czasem napiszę parę słów o samych warsztatach.
Były to warsztaty pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, które są organizowane cyklicznie od kwietnia do stycznia. Opiekunem warsztatów jest przemiły Szef Kuchni Marcin Budynek, który przy każdych kolejnych warsztatach gości innego szefa. Tym razem był to szef kuchni z restauracji Sobienie Królewskie - Wojciech Pasikowski.
Motywem przewodnim tej edycji były sałatki - temat lekki i idealnie pasujący na lato. Co więcej, jak wiadomo sałatki nie podlegają żadnym regułom, można w nich łączyć wszystko, na co mamy ochotę. I to jest najpiękniejsze!
Pierwszego dnia warsztatów pojechaliśmy do restauracji Sobienie Królewskie, aby spróbować specjałów przygotowanych przez Szefa Wojciecha Pasikowskiego.
Po przepysznym lunchu czekała nas niespodzianka, jaką był... pokaz gry
w golfa w wykonaniu 10-letniego Mistrza Polski Młodzików, a także jego taty i trenera zarazem oraz właściciela pola golfowego w miejscowości Sobienie Jeziorne.
Nigdy nie byłam fanką golfa, jednak interesuję się wszelkiego rodzaju sportami, więc poznanie tajników tej gry było dla mnie ciekawym doświadczeniem.
10-letni Alejandro na polu golfowym |
Drugiego dnia warsztatów spotkaliśmy się przy kawie w warszawskim Centrum Sztuki Kulinarnej. Następnie w dwuosobowych zespołach przygotowywaliśmy wszystkie sałatki, których próbowaliśmy dzień wcześniej. Tworząc te pyszności świetnie się bawiliśmy, a dodatkowo trochę pojedliśmy. Wydaje się, że sałatki to takie lekkie dania, ale zjeść ich siedem już nie jest tak łatwo. Co dopiero musiało się dziać na warsztatach o daniach głównych...
Ciężko było odmówić którejkolwiek z tych sałatek. Oczywiście każdy miał swoją ulubioną, ale nie zmienia to faktu, że wszystkie były przepyszne zarówno w wykonaniu Szefa Kuchni, jak i w naszym.
O mojej ulubionej opowiem Wam innym razem. Teraz możecie zobaczyć wszystkie te pyszności na fotografiach zrobionych w restauracji Sobienie Królewskie.
Sałatka z rukoli i radicchio z malinami, orzechami włoskimi i dressingiem malinowym |
Sałatka z zapiekanym serem kozim i salsą z suszonych pomidorów podana z chrupiącymi płatami ciasta wonton |
Sałatka z marynowanego w cytrynie i miodzie łososia ze świeżym ogórkiem i sosem jogurtowo-czosnkowym |
Sałatka z parowaną w winie solą oraz salsą z awokado i zielonego curry |
Sałatka z krewetkami i owocami oraz miodowo-musztardowym vinegrette |
Sałatka z kurczakiem curry, świeżym ananasem, selerem naciowym i orzechami włoskimi |
Sałatka z kurkami, rostbefem i dressingiem wiśniowym |
Więcej o warsztatach i ich następnych edycjach możecie się dowiedzieć tutaj.
to wygląda nieziemsko. <3
OdpowiedzUsuńOoooh ale piękności, wyglądają obłednie!
OdpowiedzUsuńa jak smakowało...
OdpowiedzUsuńpodam parę przepisów w najbliższych postach ;)
Szybka jesteś;p Uwielbiam to zdj. Marcina Budynka jak "puszcza oczko". Jest super:) Sałatki były super i już z niecierpliwością czekam na następne warsztaty !
OdpowiedzUsuńBrakowało mi trochę czasu ostatnio :P Też uwielbiam to zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń