niedziela, 16 września 2012

Sałatka z figami i serem camembert

Moja siostra kupiła wielkie i soczyste figi. Zastanawiałyśmy się co z nimi zrobić. Korzystając z ostatnich dni lata pojechałyśmy na wieś, aby nacieszyć się naturą.
Tam właśnie powstała ta przepyszna sałatka z delikatnym camembertem, chrupiącymi orzechami i słodkimi figami. Bardzo polecam to połączenie. Figi można dostać przez cały rok, a ta sałatka z pewnością przypomni Wam lato.
Sałatka z figami i serem camembert

Składniki:
2 garści świeżego szpinaku
3-4 świeże figi
ser camembert (może być brie)
garstka orzechów włoskich
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szpinak opłukać i wysuszyć. Z oliwy, octu i miodu przygotować dressing.
Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak wymieszać z połową orzechów i dressingiem, ułożyć na talerzu. Ser i figi pokroić oraz położyć na szpinaku. Wszystko posypać dodatkowo orzechami i skropić dressingiem. Podawać.

Pomysł na równie pyszną, letnią sałatkę z serem camembert znajdziecie tutaj.

2 komentarze: