Końca świata nie było, za to jutro kończy się rok 2012. Zapewne będzie z tej okazji impreza, jak co roku. Na imprezie zawsze miło jest zjeść coś fajnego, więc jeżeli wciąż nie macie pomysłu co przygotować na Sylwestra, to może mój pomysł Wam się spodoba :)
Szpinakowce, czyli niewielkie "ciastka" z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Prosty, ale oryginalny pomysł. Zdecydowanie polecam na każdą imprezę!
Szpinakowce z ciasta francuskiego z mozzarellą
Składniki:
płat świeżego ciasta francuskiego (275 g)
opakowanie mrożonego szpinaku (450-500 g)
pół małej cebulki dymki
3 ząbki czosnku
kulka mozzarelli
1 jajko lub samo żółtko
1 łyżeczka mleka
sól, pieprz
zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
szczypta cukru
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelnie z oliwą wrzucić drobno posiekaną cebulkę i zeszklić. Dodać zamrożony szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy. Poddusić jeszcze kilka minut i odstawić. Mozzarelle posiekać w drobną kostkę i dodać do przestudzonej masy szpinakowej. Ciasto francuskie stopniowo rozwijać i kroić na kwadraty o boku około 5 cm. Boki każdego kwadratu posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem, a na środek wyłożyć po łyżeczce masy szpinakowej z mozzarellą. Gdy już przygotujemy wszystkie kwadraciki
ciasta z farszem wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i pieczemy 12-15 min. Jemy na ciepło lub na zimno.
Rzeczywiście dobre na imprezę! Pycha:)
OdpowiedzUsuńWszelkiego rodzaju "ciastka" z ciasta francuskiego są dobrym rozwiązaniem. Można zaoszczędzić czas a zrobić coś pysznego;)
UsuńPrzepadam za szpinakiem! Zjadłabym wszystkie! :))
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam szpinak i stąd ten przepis :)
Usuńuwielbiam:) dzisiaj będę robiła różne wariacje z ciasta francuskiego na imprezę:)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie jest bardzo dobrym rozwiązaniem na imprezę :)
Usuń