piątek, 13 września 2013

Kurczak tikka masala i chlebki naan

Nie da się ukryć, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Niestety tego nie unikniemy, ale zawsze możemy się pocieszyć jedzeniem :) Co Wy najczęściej jadacie o tej porze roku? U mnie królują gulasze i dania jednogarnkowe, a także curry. A gdy już jesteśmy przy kuchni hinduskiej, to nie możemy zapomnieć o... tikka masala! To danie z kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym z aromatycznymi przyprawami. Co ciekawe, dowiedziałam się ostatnio, że wcale nie jest to danie kuchni indyjskiej. Wymyślili je Brytyjczycy inspirując się kuchnią hinduską i nepalską (zapewne to sprawka hinduskich imigrantów). Ciekawe czy Hindusi je jadają? Ja owszem i bardzo lubię, a że indyjskie restauracje do najtańszych nie należą, to warto je czasem przyrządzić w domu. Do tego ryż basmati lub chlebki naan, które również możemy przygotować. Zdecydowanie polecam na długie jesienne wieczory!

Nie przerażajcie się ilością składników - warto zrobić większą porcję :) Polecam jednego dnia zjeść to danie z chlebkami naan, a drugiego zabrać do pracy z ryżem.

Kurczak tikka masala

Składniki:
(na 4-5 porcji)
ok. 1 kg  piersi z kurczaka (można zastąpić indykiem)
250 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka garam masala
słodka papryka, kurkuma (po ok. 1 łyżeczce) 
sól, pieprz

2 cebule
2 dojrzałe pomidory
1 puszka pomidorów krojonych (można dać więcej świeżych)
olej lub oliwa do smażenia
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
po ok. 1 łyżeczce: garam masala, kurkuma, słodka papryka
po ok. 1/2 łyżeczki: ostra papryka, mielony imbir, cynamon
sól, pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego (lub winnego)
2-3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, a następnie zamarynować w jogurcie i przyprawach. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić. Kurczaka partiami podsmażać na patelni i przełożyć do garnka. Następnie zeszklić cebulę, a pomidory szybko podsmażyć na dużym ogniu. Dodać do kurczaka. W garnku zalać wszystko zalewą z pomidorów z puszki. Dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, przyprawy i śmietanę. Pogotować na małym ogniu około 15 minut. Na sam koniec dodać roztopione masło i wymieszać. Podawać z jogurtem i ryżem basmati lub chlebkami naan (przepis poniżej). Można posypać świeżą kolendrą.


Chlebki butter naan

Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki jogurty naturalnego
3 łyżki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki roztopionego masła
ew. trochę wody (w zależności od konsystencji ciasta)

Przygotowanie:
Składniki poza masłem dokładnie ze sobą wymieszać i ugnieść. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodać odrobinę wody - konsystencja powinna być dość luźna, ale możliwa do formowania. Odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 min. Piekarnik rozgrzać do 230 st. C. Ciasto podzielić na kilka części i uformować w owalne placki (można rozwałkować lub po prostu rozciągnąć). Piec około 7-10 minut, w międzyczasie posmarować roztopionym masłem. Sprawdzać, aby się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmarować masłem z obydwu stron. Można również posypać czosnkiem, czarnuszką lub ulubionymi ziołami. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Rzeczywiście trochę dużo tych składników, ale myślę, że warto :). To danie na zdjęciach wygląda smakowicie, chciałabym zrobić je dzisiaj na kolację, mam nadzieję, ze mi się uda. Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda :) Pozdrawiam również i życzę smacznego!

      Usuń
  2. Witam! Chciałabym napisać, ze to jest najlepszy przepis na tikka masala w czym internecie i zawsze z niego korzystam! Serdecznie pozdrawiam, Dorota :)

    OdpowiedzUsuń