niedziela, 1 września 2013

Wegetariańskie lasagne z cukinii

Co by tu zjeść na lekki obiad? ... Maciek wymyślił: "A jakby tak użyć cukinii zamiast makaronu lasagne i przełożyć szpinakiem i sosem pomidorowym?" - W życiu bym się nie spodziewała, że mężczyzna, typowy mięsożerca wpadnie na taki pomysł! A jednak! Tak więc powstał pomysł, który później przerodził się w przepyszne danie. Ta "lasagne" wymaga sporo czasu, dlatego najlepiej podzielić się zadaniami i robić ją wspólnie... with Love :)

Zapraszam!


Wegetariańskie lasagne z cukinii ze szpinakiem i sosem pomidorowym

Składniki:
3 dość duże cukinie
2 kulki sera mozzarella (można użyć więcej)
olej rzepakowy do smażenia
odrobina bułki tartej do posypania

sos pomidorowy:
1 cebula
kartonik passaty (przecieru pomidorowego)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka harrisy (pasty z chilli, można pominąć lub zastąpić suszonym chilli)
sól, pieprz
szczypta cukru
suszone zioła (u mnie oregano, bazylia i tymianek)
szczypta cukru

nadzienie szpinakowe:
2 paczki mrożonego szpinaku (po 400 g)
ser twarogowy typu włoskiego (można zastąpić ricottą lub zwykłym twarogiem)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu pomidorowego: Cebulę posiekać i zeszklić w garnku lub rondelku. Dodać drobno posiekany czosnek i harrisę. Przesmażyć przez ok. 3 minuty. Dodać przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku i zostawić pod przykryciem na małym ogniu.

Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię i poczekać aż się rozmrozi. Odparować wodę. Przyprawić i dodać drobno posiekany/pokruszony ser.

Cukinię przekroić na pół, a następnie wzdłuż w plastry. Obsmażyć szybko na patelni.

Układamy "lasagne" - Kolejne warstwy: odrobina sosu pomidorowego, cukinia, mozzarella, szpinak, cukinia, sos pomidorowy, mozzarella. Posypujemy odrobiną bułki tartej.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Po tym czasie nastawiamy grzałkę górną na 220 st. C i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aby wierzch się przyrumienił. Przed krojeniem warto poczekać aż lasagne się trochę ostudzi, a najlepiej potem zostawić ją na noc w lodówce. Smacznego!


Dodatkowe sugestie:
Sos można zrobić ze świeżych pomidorów lub z puszki.
Zamiast cukinii z powodzeniem można użyć bakłażana, a do szpinaku dodać fetę zamiast twarogu.

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Mam ochotę na taką lasagne. Zapiszę i...zrobię. Brawo dla Maćka! (za pomysł) i dla Ciebie za wykonanie i sugestywne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, jest pyszna. Dziękujemy za uznanie, Maćkowi na pewno przekażę ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Super wygląda! konieczne do wypróbowania.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakuje... ;)
      Pozdrawiam również!

      Usuń
  3. właśnie dochodzi w piekarniku, już nie mogę się doczekać, sosy mocno zredukowałam tak żeby się łądnie związały do upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń