Co by tu zjeść na lekki obiad? ... Maciek wymyślił: "A jakby tak użyć cukinii zamiast makaronu lasagne i przełożyć szpinakiem i sosem pomidorowym?" - W życiu bym się nie spodziewała, że mężczyzna, typowy mięsożerca wpadnie na taki pomysł! A jednak! Tak więc powstał pomysł, który później przerodził się w przepyszne danie. Ta "lasagne" wymaga sporo czasu, dlatego najlepiej podzielić się zadaniami i robić ją wspólnie... with Love :)
Zapraszam!
Wegetariańskie lasagne z cukinii ze szpinakiem i sosem pomidorowym
Składniki:
3 dość duże cukinie
2 kulki sera mozzarella (można użyć więcej)
olej rzepakowy do smażenia
odrobina bułki tartej do posypania
sos pomidorowy:
1 cebula
kartonik passaty (przecieru pomidorowego)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka harrisy (pasty z chilli, można pominąć lub zastąpić suszonym chilli)
sól, pieprz
szczypta cukru
suszone zioła (u mnie oregano, bazylia i tymianek)
szczypta cukru
nadzienie szpinakowe:
2 paczki mrożonego szpinaku (po 400 g)
ser twarogowy typu włoskiego (można zastąpić ricottą lub zwykłym twarogiem)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu pomidorowego: Cebulę posiekać i zeszklić w garnku lub rondelku. Dodać drobno posiekany czosnek i harrisę. Przesmażyć przez ok. 3 minuty. Dodać przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku i zostawić pod przykryciem na małym ogniu.
Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię i poczekać aż się rozmrozi. Odparować wodę. Przyprawić i dodać drobno posiekany/pokruszony ser.
Cukinię przekroić na pół, a następnie wzdłuż w plastry. Obsmażyć szybko na patelni.
Układamy "lasagne" - Kolejne warstwy: odrobina sosu pomidorowego, cukinia, mozzarella, szpinak, cukinia, sos pomidorowy, mozzarella. Posypujemy odrobiną bułki tartej.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Po tym czasie nastawiamy grzałkę górną na 220 st. C i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aby wierzch się przyrumienił. Przed krojeniem warto poczekać aż lasagne się trochę ostudzi, a najlepiej potem zostawić ją na noc w lodówce. Smacznego!
Dodatkowe sugestie:
Sos można zrobić ze świeżych pomidorów lub z puszki.
Zamiast cukinii z powodzeniem można użyć bakłażana, a do szpinaku dodać fetę zamiast twarogu.
Wygląda przepysznie. Mam ochotę na taką lasagne. Zapiszę i...zrobię. Brawo dla Maćka! (za pomysł) i dla Ciebie za wykonanie i sugestywne zdjęcia
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, jest pyszna. Dziękujemy za uznanie, Maćkowi na pewno przekażę ;) Pozdrawiam!
UsuńSuper wygląda! konieczne do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
A jak smakuje... ;)
UsuńPozdrawiam również!
właśnie dochodzi w piekarniku, już nie mogę się doczekać, sosy mocno zredukowałam tak żeby się łądnie związały do upieczeniu :)
OdpowiedzUsuńSuper. Daj znać jak efekt :)
UsuńZnalazłam przepis mamy 2021 rok haha lasagne w piekarniku za 10 minut wyciągam trochę zmieniłam co nieco ale połączenie składników... Mmmmmm już nie mogę się doczekać :)
OdpowiedzUsuń