niedziela, 25 listopada 2012

Chleb razowy z żurawiną i migdałami

Tak, jak się spodziewałam, gdy już upiekłam swój pierwszy chleb, to zaraz upiekłam drugi i kolejne. Jednym z nich był ten właśnie chleb z żurawiną i migdałami. Skorzystałam z tego samego przepisu, co przy pierwszym chlebie. Dodatek żurawiny i migdałów sprawia, że chleb jest słodki i świetnie smakuje z samym masłem lub z dodatkiem dżemu czy konfitury. Bardzo polecam!
Razowy chleb z żurawiną i migdałami

Składniki:
450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mielonych migdałów (można też użyć płatków migdałowych)
duża garść suszonej żurawiny
1/2 szklanki otrębów (pszenne, owsiane lub mieszane)
450-500 ml wody
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami.
Dodać wodę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego
do 190-195 st. C i piec przez 45 minut.

Migdały na słodko i wytrawnie!

6 komentarzy:

  1. lubię słodką żurawinę w chlebie i jak coś chrupie też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dlatego połączenie żurawiny i migdałów jest świetne do chleba ;)

      Usuń
  2. a planujesz zrobić chleb na zakwasie? te na drożdżach mnie nie przekonują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przymierzam się do tego, ale trochę się boję ;)

      Usuń