niedziela, 4 listopada 2012

Razowe ciasto dyniowe bez tłuszczu

Przepis na obiecane ciasto z dynią. Pomysł na nie powstał dość nagle, a wykonanie było bardzo spontaniczne, ponieważ upiekłam ciasto bez korzystania z żadnego przepisu. Było to dość ryzykowne, ponieważ nie jestem zbyt biegła w pieczeniu ciast, ale w rezultacie wyszło bardzo dobre. Jak widać na zdjęciach moje ciasto słabo wyrosło, dlatego w przepisie podaje większą ilość proszku do pieczenia.


Razowe ciasto z dyni

Składniki:
1,5 szklanki puree z dyni*
0,5 szklanki zmielonych otrębów pszennych lub owsianych (u mnie pół na pół)
0,5 szklanki pszennej mąki razowej
ok. 50 g mielonych migdałów
3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (sam proszek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 proszku i 1 sody)
3 jajka
0,5 szklanki miodu lub syropu z agawy (u mnie pół na pół)
1 łyżka cukru waniliowego
mielony cynamon i kardamon (ilość według upodobań)
szczypta gałki muszkatołowej

*puree z dyni można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
W tym celu należy pokroić dynię na duże kawałki, wyciąć gniazda nasienne i piec około 40 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika należy obrać dynię (można to oczywiście zrobić przed pieczeniem) i zmielić na gładką masę
w blenderze.

Przygotowanie:
W jednej misce łączymy suche składniki przesiewając mąkę przez sito. W drugiej misce mieszamy puree z dyni i mokre składniki. Następnie mieszamy zawartość obydwu misek. Ciasto pieczemy przez godzinę w 180 st. C. Należy kontrolować
czy wierzch ciasta nie za bardzo się przypieka i ewentualnie przykryć folią aluminiową. Po ostygnięciu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Droga Marto, wspaniały przepis, ale przyznaję, że dynia nie jest moim ulubionym warzywem. Czy można spróbować tego w wersji z innym puree owocowym / warzywnym?

    OdpowiedzUsuń
  2. ps. oczywiście owocem, a nie warzywem, sorry. :)

    OdpowiedzUsuń