poniedziałek, 24 czerwca 2013

Ciasto truskawowe dla taty

Jak zapewne wiecie w niedzielę był Dzień Ojca. Idąc w odwiedziny do rodziców, planowałam z tej okazji wstąpić do cukierni i kupić jakieś pyszności (w końcu, to po tacie odziedziczyłam miłość do słodyczy), ale stwierdziłam, że nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobiony prezent. Stąd właśnie wzięło się to ciasto. Inspiracje zaczerpnęłam z Kwestii Smaku, ale oczywiście wprowadziłam trochę swoich modyfikacji.

Ciasto, ponieważ pieczone z miłością, wyszło boskie. Wszyscy chwalili, a tata szczególnie :)


Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:
1 kg truskawek
150 g masła
1 szklanka cukru (u mnie pół na pół z trzcinowym)
cukier waniliowy
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można użyć tylko pszennej)
mały jogurt naturalny (170-180 g)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier puder do dekoracji

Kruszonka:
100 g masła
0,75 szklanki mąki
0,25 szklanki cukru

Przygotowanie:
Przygotowujemy kruszonkę: Masło stopić w garnuszku na małym ogniu, dodać cukier, a następnie mąkę i wymieszać. Odstawić. Truskawki umyć i pozbyć się szypułek, większe przekroić na połówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. W dużej misce ucierać masło z cukrem. Następnie stopniowo dodawać jajka. Miksować masę aż będzie puszysta. Dodać jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia, siemię lniane i ekstrakt waniliowy. Mieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na formę, ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec ok. 60 min. Udekorować cukrem pudrem.

Ja upiekłam dwa mniejsze ciasta - jedno w formie na tartę, a drugie w keksówce, ale można użyć jednej większej prostokątnej formy.

Dodatkowe sugestie:
Oczywiście ciasto można upiec z innymi sezonowymi owocami np. morelami, śliwkami czy jagodami.

2 komentarze:

  1. Wygląda meeegaa apetycznie. Kruszonka świetnie się prezentuje, mam nadzieję, że mi również wyjdzie kiedyś równie dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszonka z tego przepisu wyszła świetna, polecam wypróbować. Pozdrawiam!

      Usuń