niedziela, 18 listopada 2012

Mój ulubiony sos jogurtowo-czosnkowy

Już pisałam o podobnym sosie przy okazji sałatki z brokuła i fety, jednak używam go tak często, że zasługuje on na osobny post. Można go potraktować jako
sos do sałatki, do maczania świeżych warzyw lub po prostu jako dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs z grilla, szaszłyków, pieczonych warzyw czy kurczaka. Jest bardzo prosty dzięki czemu można go przygotować
w każdej chwili w zaledwie kilka minut. Polecam!
Sos jogurtowo-czosnkowy z ziołami

Składniki:
jogurt naturalny (180 g)
1 duży ząbek czosnku (można dać więcej, jak nie będziecie się potem całować)
sól, pieprz
suszona bazylia, majeranek i oregano
szczypta cukru

Przygotowanie:
Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Dodatkowe sugestie:
Można dodać również majonez, który doda smaku i zagęści sos. Polecam też spróbować ze świeżymi ziołami np. z bazylią, koperkiem, szczypiorkiem.
Zachęcam do eksperymentowania i szukania swojego ulubionego smaku.

7 komentarzy:

  1. Sos robię bardzo podobnie, dodając odrobinę majonezu. Ale nigdy nie dawałam cukru, może dać jeszcze ciekawszy smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję dosłownie odrobinę dla równowagi smaków. Eksperymentowałam też z dodatkiem miodu, ale on zabijał pozostałe smaki, więc nie polecam.

      Usuń
  2. Uwielbiam sos czosnkowy,ja zawsze robię go z jogurtu greckiego(z Lidla)tamten najlepiej mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z greckim wychodzi bardziej gęsty i jest świetny jako dip :)

      Usuń
  3. ja dodaję jeszcze odrobinkę ketchupu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jest to jakiś pomysł. Tak jak pisałam, warto dodawać innych składników wedle swoich upodobań :)

      Usuń
  4. dzisiaj zrobie sobie do kurczaczka yummie yummie yum

    OdpowiedzUsuń