poniedziałek, 22 października 2012

Warsztaty - Dania z drobiu

Za mną kolejne warsztaty kulinarne. Była to już szósta edycja warsztatów pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Ja wzięłam udział w drugiej z tych edycji
(o sałatkowych warsztatach pisałam tutaj) i ponownie było bardzo miło.

Tym razem, tematem warsztatów były DANIA Z DROBIU. Drób bardzo często gości na moim stole, więc stwierdziłam, że to warsztaty w sam raz dla mnie. Jedyne czego się obawiałam i niestety, jak się okazało, słusznie, to fakt, że drób to również podroby. Nie jestem fanką podrobów i nadal nią nie zostałam. Zjadłam po kawałku wątróbki i żołądka, z czego osobiście jestem bardzo dumna, co wcale nie znaczy, że się do nich przekonałam. Sałatka z wątróbką była przepyszna, szkoda,
że z wątróbką :P

Pierwszego dnia warsztatów gościła nas restauracja Halka mieszcząca się przy ulicy Pańskiej 85. Cudowny i bardzo przyjazny lokal. Najbardziej zaskoczyła mnie wspaniała, domowa atmosfera oraz przemiła obsługa. Restauracja Halka mieści się w budynku, gdzie niegdyś kręcony był kultowy serial "Dom", co daje temu miejscu niepowtarzalny charakter.


Szef kuchni Paweł Hajn przygotował dla nas przepyszne i różnorodne potrawy, których skosztowaliśmy,
aby następnego dnia samemu je przyrządzać. Wśród potraw znalazła się zarówno sałatka z wątróbką, granatem i śliwkami, jak i bardziej klasyczne gęsie udo podane
z buraczkami i ziemniaczanym puree, a także podudzia kurczaka w sosie cytrusowym, kurze żołądki z warzywami i puree z zielonego groszku oraz przepyszne pierożki
z ciasta filo z farszem z piersi kaczki. Zarówno jedzenie jak i sama restauracja pozostawiła bardzo miłe wrażenie. Bardzo chętnie wrócę do tego miejsca i Wam również je gorąco polecam.



A oto przepyszne dania, których mieliśmy okazję skosztować:
Pierożki z ciasta filo faszerowane piersią kaczki, podane z marchewką z imbirem

Sałatka z wątróbką, granatem, śliwkami i dressingiem wiśniowym
Drobiowe żołądki w śmietanowym sosie z warzywami, rukolą i puree z zielonego groszku
Duszone udo gęsi w owocowym sosie podane z ziemniaczanym puree i buraczkami
Marynowane podudzia kurczaka w sosie cytrusowym podane z puree brokułowym
Drugiego dnia spotkaliśmy się w Centrum Techniki Kulinarnej z Szefem Pawłem Hajnem oraz Marcinem Budynkiem. Przepisy na dania były nieco zmodyfikowane, dzięki czemu poznaliśmy właściwie więcej przepisów niż się spodziewaliśmy.
Na przykład pierożki z ciasta filo jednego dnia miały nadzienie z piersi kaczki,
a drugiego dnia z indyka. Smakowały mi obydwie wersje i nie mogę się zdecydować, które powtórzę jako pierwsze.

Z warsztatów wróciłam w bardzo dobrym humorze. To, co najbardziej mi się podobało to panująca tam atmosfera. Fajne jest też to, że z każdymi kolejnymi warsztatami poznaje co raz więcej ludzi oraz nowych blogów, którymi później mogę się inspirować. Zachęcam Was do zaglądania na stronę Polska Gotuje
i zapisywania się na kolejne edycje warsztatów Polskiej Akademii Kulinarnej,
na pewno nie będziecie żałować. :)

Dorzucam jeszcze kilka zdjęć z drugiego dnia warsztatów. Enjoy!

1 komentarz: